Metoden de har utviklet, har gitt selskapet en unik posisjon

Gjennom 30 år har gründerne Bent Habberstad og Ivar Aanstad interessert seg for hvordan vann skal stoppes i betong. Foto: Ingeniør Habberstad.

Gjennom 30 år har gründerne Bent Habberstad og Ivar Aanstad interessert seg for hvordan vann skal stoppes i betong. Foto: Ingeniør Habberstad.

I 30 år har Ingeniør Habberstad jobbet med vanntetting og kjemisk injeksjon. Dette er et smalt fagfelt, men har en stor nytteverdi for samfunnet.

Follobanen, Regjeringskvartalet, Operaen og Barcode. De har alle til felles store betongkonstruksjoner plassert under bakkenivå, der grunnvann kan trenge inn. Generelt er betong omtalt å vare evig, men betong er følsomt for vann og fukt, som kan ødelegge struktur og binding. All betong trenger derfor å være «vanntett» og må repareres dersom det oppstår lekkasjer.

– Alle skjøter i betong, for eksempel der gulv og vegg møtes, er utsatt for lekkasje. Bygninger lever og beveger på seg, så sprekker og riss oppstår. Det er her vi kommer inn og reparerer, forteller Ivar Aanstad, en av gründerne av selskapet.

Sammen med Bent Habberstad har de to utviklet en metode som omtales å være bedre enn dem som beskrives i lærebøkene. Dette har resultert i at bedriften har en liten, men viktig rolle i de aller fleste store byggeprosjektene i Norge.

– Ja, det er ikke tvil om at vi har en snever og unik kompetanse. Ivar og Bent har utviklet en metoder som så godt som aldri slår feil. Men de har fått streng beskjed om å ikke bli utilgjengelige pensjonister helt ennå, for ved kompliserte tilfeller trenger vi kompetansen deres, sier Yngve Holm, daglig leder i selskapet.

Startet med patentert produkt

Det er over 30 år siden Ivar og Bent begynte å interessere seg for hvordan vann kan stoppes i betong. De startet bedriften Ingeniør Habberstad og utviklet etter hvert det patenterte vanntettingsproduktet Waparex.

 

– Det er ikke rakettforskning, men da vi begynte var det ikke så mange konkurrenter på markedet. Vi jobber nede i mørke, våte kjellere - et sted der de fleste ikke liker å jobbe. Vi var teknisk interessert og tok utfordringene med vanntetting av betong på alvor, forteller Aanstad. 

Produktet de fikk patentert i 1992 beskrives som en rektangulær profil med svellegummi, der du f. eks. støper inn en halvdel i gulvstolpen og en halvdel inni veggen. Når disse støpes, ønsker man å få en vanntett skjøt. Ideen var å få et produkt som kunne gjøre jobben med vanntetting enklere, uten behov for å sveise, som ved bruk av tradisjonelle fugebånd, som krever sveising ved skjøting.

– Vi holdt på med dette lenge, men så kom det en konkurrent i Tyskland som etter hvert tilbød tilsvarende produkt som hyllevare, og da hadde vi ikke sjans. Så da gikk vi over til å kjøpe inn produktene fra dem, forklarer Aanstad.

– Men for oss var den ingen stor sorg. Patenten ga bedriften en bred kontakt med entreprenørene på østlandsområdet, og vi ble etter hvert en foretrukken kontakt for å få vanntette bygg. Waparex var på et vis babyen vår, og vi behandlet produktet og utførelsen av jobbene våre deretter. Vi ville at det skulle bli perfekt.

Kunnskap verdt gull

Slik har Ingeniør Habberstad blitt rik på erfaring og har ekspertkompetanse i faget. Selv i Europa-sammenheng er erfaringen unik. I dag har bedriften 10 spesialteam som ufører forskjellige former for vanntetting og kjemisk injeksjon hver eneste dag.

– Kort fortalt borrer vi hull i rissenes vi skal tette. Via injeksjonspakkere pumper vi inn polyuretan under høyt trykk, en masse som utvider seg og tetter lekkasjen. Lærebøkene fortalte at man skulle borre cirka 5 centimeter ved siden av risset, men vi har funnet ut at det kan ødelegge mer. Vi begynte å borre rett inn i risset, og ser at det er veldig effektivt.

Det er i utgangspunktet denne metoden som er unik, kombinert med utførelsen av arbeidet. Ingen vannlekkasjer er like, men ved hjelp av en utvidet kompetanse blant ansatte, får vi gode resultat.

– Vi har ikke innleid arbeidsstokk. Vi har faste ansatte, der de fleste har jobbet hos oss lenge. Vi utfører jobben i team og har alltid en erfaren person med. Dermed leverer vi arbeid med unik kompetanse uansett, forteller Holm.

Og grunnen til at folk blir værende i en jobb som innebærer mørke, våte kjellere er han ikke i tvil om:

– Jobben vår er i hovedsak å være problemløsere. Vi kommer som oftest inn når lekkasjen er et faktum. Det er en litt spesiell jobb, men kompetansen er godt verdsatt i samfunnet. Det gir oss nok en ekstra giv.


Om Ingeniør Habberstad AS:

  • Stiftet høsten 1990.

  • Er en spesialentreprenør, med 25 faste ansatte.

  • Jobber med kjemisk injeksjon og vanntetting, samt spesialreparasjoner av betongkontraksjoner og bærende elementer som har blitt skadet eller hvor det er vannlekkasjer.

  • Typisk konstruksjoner: kjellere, P-hus, bodområder, tekniske rom, kulverter, tuneller og broer. 

  • Har en liten, men viktig rolle i store byggeprosjekter: Follobanen, Operaen, Barcode, Sørenga, Bispevika, Diagonale, Regjeringskvartal, Deichmanske, Nasjonalmuseet, Drammen Sykehus, Oslo Storbylegevakt.

  • Omsetning i vekst: fra 15 mill. i 2016 til 32 mill. i 2020.


Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Vannspeilet Fornebu

Neste
Neste

Ris gangkulvert